tiistai 6. lokakuuta 2015

Avauspotku - blogista ja kirjoittajasta

Hei jälleen!

Blogini on ollut olemassa ennenkin, mutta opiskeluihin liittyvien seikkojen takia jouduin tämän suunnilleen vuosi sitten poistamaan. Olihan blogi jo jonkin verran hiljentynytkin siihen mennessä, mutta nyt vanhentuneena ja viisastuneena ja ennen kaikkea pari elämänkokemusta rikkaampana tunnen, että sanottavaa löytyy jälleen. Olen matkailija ja toivottavasti tuleva matkailualan ammattilainen, ja erityisesti sydäntäni on lähellä luonnollisesti pallon perässä matkailu. Uruguaylaisen kirjailijan Eduardo Galeanon sanoin: "En ole enempää kuin hyvän jalkapallon kerjäläinen. Kuljen pitkin maailmaa hattu kourassa ja anon katsomoissa: 'Yksi kaunis tilanne, Luojan tähden'." (Jalkapallo - valossa ja varjossa, 2014.)

Toivon todella, että vuosien mittaan tilaisuuksia hyvän jalkapallon kerjäämiseen paikan päällä pitkin maailmaa tarjoutuu enemmänkin, mutta viihdyn katsomoissa myös koti-Suomessa. Täkäläiset stadionit ja jalkapallomenestys eivät ole kilpailukykyisiä suuren maailman tasoon nähden, mutta sellaisella ei ole minulle ollut ikinä suuremmin väliä. Galeanoa muunnellakseni sanoisin olevani ylipäätään jalkapallon kerjäläinen - oli kyseessä sitten arvokisojen karsintaottelu Olympiastadionilla, liigapeli Euroopan kentillä tai vain Ykkösen peli Oulun Raatin stadionilla, nautin paikalla olemisesta joka tapauksessa ja esityksestä silmieni edessä kentällä.

Mikä saa liimautumaan espanjaksi puhutun striimin äärelle keskellä yötä, hoilaamaan chantteja stadionilla, tuhlaamaan kuukauden palkan reissailuun ja pysähtymään ihailemaan tyhjilläänkin kohoavia, stadioneiksi kutsuttuja betonimonumentteja - sitä on tullut pohdittua kerran jos toisenkin. Tämä blogi on kanavani sekä niille pohdinnoille että tunnelmoinnille, kun pelistä ja jalkapallosta nauttiminen ylittää kaiken rationaalisen ajattelun, eikä syväanalysoinnille ole aikaa tai tarvetta.

Blogin nimi on periaatteessa pelkkää sarkasmia ja pohjimmiltaan tasa-arvoa janoava julistus sille, ettei jalkapallosta pitäminen katso etnistä taustaa, sukupuolta, ikää tai - no - mitään. Aina silloin tällöin, kun antaumuksellinen suhteeni jalkapalloon käy ilmi, se herättää kuitenkin tarpeetonta ihmetystä, samoin kuin nyrkkeilyharrastukseni. Intresseistäni huolimatta olen kuitenkin ennen muuta tavallinen maalaistyttö Pohjois-Pohjanmaan lakeuksilta.

Eiköhän julisteta blogi avatuksi.

~ Jonna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti